برنج تراريخته ايراني (طارم مولايي) به نقل از صاحبنظران در نشست «تراریخته، زوایا و دیدگاه ها»

به گزارش صبحانه، سمیرا کهک در نشست «تراریخته؛ زوایا و دیدگاه‌ها» اصلاح نباتات کلاسیک، کشاورزی هسته‌ای، اصلاح نباتات به روش جهش‌زایی، کشاورزی ارگانیک و مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته را از جمله روش‌های تولید محصولات کشاورزی دانست و افزود: از میان این روش‌ها، روش مهندسی ژنتیک دارای قوانین ایمنی زیستی است.

وی ایمنی زیستی را مجموعه‌ای از تدابیر، سیاست‌ها، مقررات و روش‌هایی دانست که مضامین بهره‌برداری از فواید فناوری زیستی جدید و پیشگیری از آثار سوء احتمالی کاربرد این فناوری بر تنوع زیستی، سلامت انسان، دام، گیاه و محیط زیست است و ادامه داد: بر این اساس قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا در سال ۱۳۸۲، قانون ملی ایمنی زیستی در سال ۱۳۸۸ و آیین‌نامه اجرایی بند «ب» ماده ۷ قانون ایمنی زیستی در سال ۱۳۹۴به تصویب رسید.

افزایش سطح زیر کشت محصولات تراریخته

عضو هیات مدیره انجمن ایمنی زیستی به بیان اثرات زراعی و اقتصادی محصولات اصلاح شده ژنتیکی پرداخت و گفت: بررسی ۱۴۷ مقاله علمی معتبر نشان می‌دهد فناوری محصولات حاصل از مهندسی ژنتیکی موجب کاهش ۳۷ درصدی آفت‌کش‌های شیمیایی می‌شود. کهک با تاکید بر اینکه سطح زیر کشت محصولات تراریخته در ۲۰ سال گذشته ۱۰۰ برابر شده است، خاطرنشان کرد: سطح زیر کشت این محصولات از ۱٫۷ میلیون هکتار در سال ۱۹۹۶ به ۱۷۹٫۷ میلیون هکتار در انتهای سال ۲۰۱۵ رسید؛ از این رو این فناوری به سریع‌ترین فناوری پذیرفته شده از سوی بشر در سال‌های اخیر تبدیل شده است.

آمار جهانی محصولات تراریخته

آمار سطح زیر کشت محصولات تراریخته در دنیا

بررسی جزئیات اولین برنج تراریخته ایران

وی با اشاره به تولید اولین برنج تراریخته تولیدشده در کشور گفت: داده‌های به دست آمده از بررسی‌های تغییرات ژنتیکی، بررسی‌های زیست محیطی، بهداشتی و غذایی و زراعی نشان داد که برنج تراریخته ۸۲۷ مشابهت عمده‌ای با برنج طارم مولایی دارد و شواهدی مبنی بر اثبات نگرانی احتمالی برای رهاسازی آن بدست نیامده است. دبیر شورای مشورتی مرجع ایمنی زیستی اضافه کرد: برای بررسی بیشتر، مطالعاتی با عنوان «ارزیابی تاثیر برنج تراریخته طارم مولایی مقاوم به آفات بر رشد، پارامترهای شیمیایی خون و سلامت جوجه‌های گوشتی و تجاری» اجرا شد. به گفته وی، نتایج این مطالعه نشان داد که برنج تراریخته طارم مولایی هیچ‌گونه اثر سویی  بر جوجه‌ها نداشته و زنده‌مانی بین تمام گروه‌ها یکسان بوده است.

دانلود نسخه PDF سند ارزيابي ايمني زيستي برنج تراريخته ايراني (طارم مولايي) از سيپات

[download id=”1046″]

 

ایران اولین تولیدکننده برنج تراریخته

به گزارش ايسنا در همين نشست، دکتر بهزاد قره ياضي رئيس انجمن علوم زارعت و اصلاح نباتات ايران با اشاره به تولید اولین برنج تراریخته جهان از سوی ایران، افزود: در حال حاضر ۸۸ درصد از سم کشاورزی برای کنترل کرم ساقه‌خوار برنج استفاده می‌شود و از آنجایی که این آفت در ساقه برنج نهفته می‌شود (شکل ۱)، باید مقدار بسيار زيادي سموم شيمايي براي کنترل آن استفاده شود. وی با تاکید بر اینکه راهکار مبارزه با این آفت در بیوتکنولوژی است، یادآور شد: با تولید اولین برنج تراریخته، ایران در لیست کشورهای دارنده محصولات تراریخته در دنیا شناخته شد.

آفت کرم ساقه خوار برنج

شکل ۱: آفت کرم ساقه خوار که در داخل ساقه برنج در حال تغذيه است!

قره‌یاضی با اشاره به مزایای محصولات تراریخته خاطرنشان کرد: محصولات تراریخته هیچ اثر مستقیمی بر روی موجودات غیر هدف ندارد، ولی حشره‌کش‌های شیمیایی همه حشرات غیر هدف را از بین می‌برد، ضمن آنکه با رهاسازی محصولات تراریخته حشرات غیر هدف همچنان می‌توانند سایر آفات را پیدا کرده و از آنها تغذیه کنند، ولی حشره‌کش‌های شیمیایی تمام حشرات هدف و غیر هدف را می‌کشد و هیچ غذایی برای حشرات غیر هدف باقی نمی‌گذارد. رییس انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات کشور با بیان اینکه دانشمندان ایرانی تاکنون محصولات تراریخته زیادی را در مراحل مختلف آزمایشگاهی و گلخانه‌ای تولید کرده‌اند، افزود: برنج مقاوم به کرم ساقه‌خوار، برنج متحمل به شوری، عدس و نخود متحمل به سرما، کلزا و جوی متحمل به تنش‌های غیر زیستی، چغندر قند مقاوم به آفات، چغندرقند متحمل در مقابل ریزومونیا، پنبه مقاوم به آفات و بیماری‌ها، سیب زمینی مقاوم به بید سیب زمینی و یونجه مقاوم به سرخرطومی از آن جمله است.

وی با بیان اینکه سایر روش‌های اصلاح نباتات برای ایجاد مقاومت به آفات در برنج موفق نبوده است، خاطرنشان کرد: از بین ۱۲۰ هزار نمونه برنج موجود در بانک ژن موسسه بین‌المللی تحقیقات برنج حتی یک نمونه مقاوم به آفات وجود ندارد. مقاومت به آفات حتی در بین گونه‌های وحشی برنج نیز یافت نشده است و از سوی دیگر سایر روش‌های مبتنی بر استفاده از سموم شیمیایی خطرناک هستند. وی در مورد سلامت برنج تراریخته گفت: پروتئینی که در ساقه برنج تراریخته تولید مي شود تا با کرم ساقه‌خوار مبارزه کند، در دانه برنج یافت نمی‌شود؛ این پروتئین مورد مطالعه علمی قرار گرفته و ثابت شده که برای انسان سمیت ندارد.

محتوی کامل اين مطالب را در لينک هاي زير مطالعه فرماييد:

http://sobhanehonline.com/fa/news/114433/%D8%A7%D8%AB%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%B9%D8%AF%D9%85-%D8%B3%D9%85%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%D8%AA%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B9%DA%A9%D8%B3

http://isna.ir/news/95082618232/15-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D8%AF%D9%84%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%D8%B2%D8%B4-%D8%A8%D8%B0%D8%B1-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%D8%AA%D9%87-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-9-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%B1

http://www.mehrnews.com/news/3821313/%DA%A9%D8%B4%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%D8%AA%D9%87-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%AD%D9%84-%D8%AA%D9%88%D9%82%D9%81-%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81-%D8%B3%D9%85%D9%88%D9%85-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *